Cursusaanbod
Agenda
FAQ
Verhuur
Verkoop
Service & Info
Links

Veel gestelde vragen over deltavliegen

D1. Kun je naar beneden storten als je in de lucht bent?

Je kunt niet naar beneden storten met een delta. Het is wel mogelijk om een delta in een duikvlucht te brengen. Om dit te gaan doen moet de piloot een bewuste handeling uitvoeren: hij moet hiervoor de vleugelneus omhoog duwen door zijn lichaamsgewicht maximaal naar achteren te verplaatsen.
De vleugel zal hierdoor eerst gaan klimmen en als gevolg hiervan steeds langzamer gaan vliegen; tot het moment dat hij niet voldoende lift meer kan genereren. Dan zal hij spectaculair in een duikvlucht terecht komen. Daarna zal het toestel zichzelf geheel zelfstandig zonder tussenkomst van de piloot herstellen tot een horizontale vlucht. De duikvlucht leidt tot een maximaal hoogteverlies van 10 meter. Dit zelfoprichtend vermogen is uniek in de motorloze vliegwereld en maakt het deltavliegen veiliger dan welke motorloze vliegsport dan ook.
Als je dus tijdens de vlucht niet uitduwt, maar de stuurbuis losjes blijft vasthouden, of deze geheel loslaat, dan kan een delta uit zichzelf nooit in zo’n duikvlucht terecht komen en vliegt hij uit zichzelf met een veilige vliegsnelheid.
Een duik (overtrek) wordt tijdens de opleiding -op een veilige hoogte van 300 meter- bewust gecreëerd om het gedrag van de vleugel voorafgaand aan een overtrek te leren herkennen en om er bewust ervaring mee op te doen.

Ter informatie: alle andere soorten motorloze vliegtuigen zoals parapentes, glijschermen en parachutes hebben dit zelfherstellend vermogen niet of nauwelijks en als ze het al hebben, moeten er in ieder geval reddende handelingen voor verricht worden. Een zweefvliegtuig heeft vele malen meer hoogte nodig dan een delta om zo’n duik te herstellen. 
volgende